Brazilski Jiu-Jitsu za otroke

Objavil: Fala Dne: 04/01/2020

Je še prezgodaj, da bi vpisal svojega otroka?

Eno najpogostejših vprašanj, ki ga dobivamo s strani staršev, je ''Ali je moj otrok še premlad, da bi ga vpisal na treninge Jiu-Jitsa?''
V Gracie Barra verjamemo, da je otroke smiselno začeti poučevati že od 3. leta starosti dalje, še posebej v skupini s svojimi vrstniki. Otroške skupine imajo razpon od 3. do 15. leta starosti, z dopolnjenim 16. letom pa se otroci pridružijo odraslim skupinam.

Je Jiu-Jitsu sploh primeren za mojega otroka?

V Gracie Barra resnično verjamemo, da je Jiu-Jitsu primeren prav za vsakogar in da čisto vsak lahko najde svoje mesto na blazinah, ne glede na predhodne izkušnje, fizične predispozicije ali karakter. To velja tako za odrasle, kot tudi otroke. Jiu-Jitsu je mnogo več, kot le seznam tehnik, ki se jih je potrebno naučiti. Uči nas kako se bolje spopasti z izzivi v življenju, pomaga pri socializaciji, predvsem pa nas uči kako biti boljši človek.

Kaj učimo naše najmlajše?

Pri najmlajših skupinah od otrok seveda ne gre pričakovati preveč v smislu specifičnih tehnik, vsekakor pa je še ogromno stvari, ki se jih otroci pri tej starosti že lahko naučijo – npr. vrednote kot so bratstvo, ekipni duh, vztrajnost, osredotočenost, disciplina, sodelovanje, spoštovanje itd., kot tudi fizične lastnosti - npr. koordinacija, vzdržljivost, moč itd.
Poleg vsega ostalega pa pri otrocih seveda poskrbimo za razvoj samozavesti, kako se postaviti zase in izogniti konfliktom ter v skrajnem primeru – kako se ubraniti, če jih kdo napade.
Starejši kot so otroci, lažje osvajajo tudi naprednejše tehnike, nikakor pa ne pozabimo delati na naših vrednotah tudi pri starejših otrocih in najstnikih.

Kako vse to storimo?

V Gracie Barra učimo po vodilih, ki jih preko celega sveta preverjamo, dograjujemo in izpopolnjujemo že več kot 30 let. Izjemno pomemben nam je pristop naših inštruktorjev ter počutje otrok, ko so na naših treningih. Iz tega razloga je prav vsak trening sestavljen iz več ključnih delov, kjer noben del ni bolj ali manj pomemben od ostalih.
Da bi otroci ostali osredotočeni in aktivno sodelovali na treningu, poskrbimo za primerno dolžino treningov za vsako starostno skupino, kot tudi z razporejanjem časa znotraj samih treningov.
Brez da bi izgubili elemente redu, discipline in spoštovanja, otroke v veliki meri učimo preko raznih iger in zabavnih fizičnih izzivov, vmes pa preverimo njihovo koncentracijo s tehničnim delom treninga.

Kakšen je dosedanji odziv staršev, ki so svoje otroke vpisali na Jiu-Jitsu?

Odziv staršev je do sedaj vedno bil izjemno pozitiven, seveda pa specifične stvari malce variirajo glede na starost otrok – starši kdaj opazijo drugačne stvari pri 4-letniku, kot npr. pri najstniku.
Najbolj pogosto opažen napredek pri otrocih pa je do sedaj bil pri:

– izboljšani samozavesti,
– koordinaciji telesa,
– upoštevanju navodil,
– bolj zdravem načinu življenja, preko redne vadbe in izbiro zdrave hrane,
– boljšem obnašanju doma in v šoli,

– izboljšani koncentraciji,
– sposobnosti biti vodja,
– učenju kako sprejeti poraz in kako biti skromen ob zmagi,
– kako deliti z drugimi
,
– pomoči pri hišnih opravilih,
– boljših ocenah v šoli,
– izgubi strahu pred tveganji,
– spoštovanju drugih …

Kdaj lahko vpišem svojega otroka?

Lepota Gracie Barra učnega programa je v tem, da se tehnik učimo po ciklih. Na ta način se novi člani lahko pridružijo kadar koli, in ne le ob določenih obdobjih, saj v nekaj mesecih obdelajo celoten cikel, ne glede na to, na kateri točki so se pridružili.

Vrata so vsem odprta skozi celo leto, tako da se vidimo kmalu na blazinah!

Gracie Barra Logo
Kontakt
Gracie Barra Ljubljana
Šmartinska cesta 106,
1000 Ljubljana
info@gbljubljana.si
ponedeljek: 16:10-20:30
torek: 06:30-08:00; 9:30-10:30; 16:10-21:00
sreda: 9:30-10:30; 16:10-20:30
četrtek: 06:30-08:00; 9:30-10:30; 16:10-21:00
petek: 9:30-10:30; 16:10-20:30
sobota: 08:00-10:30
nedelja: 09:30-10:30
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram