Položaj meseca: Meti, podiranja in vlečenje guarda

Objavil: Fala Dne: 03/02/2020

V naši novi rubriki se vam bomo potrudili predstaviti osnovne položaje ter koncepte jiu-jitsa, in to na preprost ter razumljiv način za vsakogar. Cilj je, da boste bolje razumeli dogajanje med borbami, četudi sami ne trenirate, oz. ne trenirate še dovolj časa.

Kako se borba v brazilskem jiu-jitsu začne?

V brazilskem jiu-jitsu se vsaka borba začne v stoječem položaju. Izjeme se na treningih delajo, če je premalo prostora za stoječo borbo vseh naenkrat, ali pa po želji posameznikov, glede na njihovo utrujenost in/ali fizične omejitve.

Če se osredotočimo na tekmovalno okolje, se bo torej vsaka borba začela z dvema stoječima borcema, ki še nimata nikakršnih prijemov na nasprotniku.

Kako pride do borbe na tleh?

Če kdaj spremljate tekmovanja v brazilskem jiu-jitsu, ali pa celo mešane borilne veščine, ste verjetno že kdaj opazili, da se borba lahko preseli iz stoječega položaja na parter (borba na tleh) na več kot en način. Čeprav je najbolj osnovna ideja nasprotnika spraviti na tla pod sebe, za kar je potrebno izvesti met ali podiranje, se to vsekakor ne zgodi vsakič.

Kaj je v brazilskem jiu-jitsu ''guard'' in kaj pomeni, da nekdo guard ''povleče''?

V stoječih disciplinah (npr. boks, tajski boks ipd.) naš t. i. ''guard'' predstavljajo roke, ker so le-te tiste, ki ščitijo naš obraz. Brazilski jiu-jitsu je unikaten po temu, da se dosti posveča tudi borbi s hrbta, kjer se branimo z našimi nogami, ki torej prevzamejo vlogo ''guard''-a.

Potemtakem je dokaj preprosto razumeti da izraz ''povleči guard'' pomeni, da nekdo prostovoljno izbere sedeč ali ležeč položaj, namesto da se spusti v izmenjavo metov oz. podiranj z nasprotnikom. Večina tekmovanj ima pravilo, da mora borec za vlečenje guarda, oz. ''guard pull'' najprej vzpostaviti prijeme na nasprotniku.

Kako se met v brazilskem jiu-jitsu ovrednoti?

Za razliko od nekaterih drugih športov, če pri brazilskem jiu-jitsu nekdo izvede met ali podiranje, ni pomembno na kakšen način nasprotnik pristane na tleh. Tako so vsi uspešni meti ali podiranja (uspešni so, če se padli borec ne uspe pobrati nazaj na noge v manj kot treh sekundah) nagrajeni z dvema točkama, ki ju dodeli sodnik.

Kdaj torej v igro pride vlečenje guarda?

Na treningu je to npr. lahko odločitev za varčevanje energije ob daljših treningih, lahko pa je s taktičnega vidika odločitev enaka, kot pri tekmovalcu na turnirju - če borec pozna svojega nasprotnika, ali pa v prvih nekaj sekundah oz. minutah borbe začuti, da je slednji boljši v stoječem delu borbe, je analiza večinoma sledeča (za voljo lažjega razumevanja primera, naj bo perspektiva tokrat prvoosebna):

  • obstaja zelo majhna možnost, da bom nasprotnika spravil na tla, preden on na tla spravi mene;
  • če me ne spravi na tla v kratkem, bom v vsakem primeru porabil ogromno energije, kar me lahko stane v kasnejši fazi borbe, največja možna nagrada pa sta le dve točki;
    in pa
  • velika verjetnost je, da bo nasprotnik prej spravil na tla mene, kot jaz njega, nakar bom ne le v točkovnem zaostanku (v kolikor je bilo pred tem vse izenačeno, kot je ob začetku vsake borbe), temveč tudi (v večini primerov) v izjemno podrejenem položaju, kar velikokrat pomeni veliko več kot tisti dve točki s strani sodnika.

Moram poznati vsa pravila točkovanja, da bi razumel ta element borbe?

V enem od naših starejših člankov si lahko bolje ogledate pravila točkovanja v brazilskem jiu-jitsu, a za ta element borbe je dovolj vedeti samo, da vlečenje guarda na večini tekmovanj ni kaznovano, kar pomeni da v primeru vlečenja guarda nobeden od borcev ne dobi točk, prednosti ali kazni.

To dejstvo da vlečenju guarda izjemno velik taktični pomen za borce, ki so v dvoboju metov in podiranj manj vešči, ali pa preprosto želijo prihraniti nekaj energije, izigrati odštevalnik časa v zadnjih trenutkih borbe ipd.

Kako vedeti, če je vlečenje guarda pravilna odločitev?

Vsekakor se lahko najdejo izjeme, a velikokrat je tako, da če dva tekmovalca trenirata približno enako časa in imata enak rang, pa je eden od njiju neprimerljivo boljši v metih ter podiranjih, potem to večinoma pomeni, da veliko večji del svojih treningov posveti temu elementu borbe. Če večino svojih treningov porabi za vajo metov in podiranj, potem je proporcionalno manj časa vloženega v borbo na parterju.

Ker vlečenje guarda ne spremeni rezultata na semaforju, lahko nasprotnik takega borca (ki večino svojega časa na treningih vloži v parterno borbo) taktično izvede ''guard pull'' ter igra na karto, da je bolj vešč v talnem delu borbe.

V kolikor po guard pull-u borec izvede še preobrat oz. ''sweep'', je dosegel enak cilj kot bi ga z metom oz. podiranjem, le da je to storil po drugi poti (preobrat iz guarda je prav tako vreden dve točki). V končni fazi je spet nad ležečim nasprotnikom, z vodstvom dveh točk na semaforju.

Ima vlečenje guarda sploh kakšne negativne plati?

Pomembno je omeniti, da če te med vlečenjem guarda nasprotnik dotakne kjerkoli pod pasom (preden se tvoja zadnjica dotakne tal), se to šteje kot podiranje v nasprotnikovo korist, za kar je nagrajen z dvema točkama.

Poleg tega je seveda vedno dobro znati tudi kako spraviti nekoga na tla, če se gre za samoobrambno situacijo.

Se lahko zgodi, da oba borca povlečeta guard? Kaj potem?

Na hitro omenimo tudi občasni fenomen, ko dva borca povlečeta guard v istem trenutku. V takem primeru dobi točke tisti, ki se hitreje pobere v zgornji položaj.

Če oba ostaneta sede oz. leže, brez aktivnega poskušanja priti na vrh, oba prejmeta po eno kazensko točko in morata ponovno začeti borbo stoje.

Upamo, da vam je sedaj bolj jasno zakaj se borci odločajo tako kot se. Bolj kot nekaj razumemo, bolj v tem lahko uživamo. Želimo vam prijetno gledanje borb še naprej, za konec pa vam damo še povezavo do kompilacije lepih metov in podiranj z BJJ tekmovanj:
https://www.youtube.com/watch?v=ecV32viJdIY (vse zasluge gredo avtorju videa)

Športen pozdrav vsem in se vidimo na blazinah!

Gracie Barra Logo
Kontakt
Gracie Barra Ljubljana
Šmartinska cesta 106,
1000 Ljubljana
info@gbljubljana.si
ponedeljek: 16:10-20:30
torek: 06:30-08:00; 9:30-10:30; 16:10-21:00
sreda: 9:30-10:30; 16:10-20:30
četrtek: 06:30-08:00; 9:30-10:30; 16:10-21:00
petek: 9:30-10:30; 16:10-20:30
sobota: 08:00-10:30
nedelja: 09:30-10:30
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram